Co to je?
Edamame jsou mladé fazolky ještě nedozrálých sójových bobů. Mají sytě zelenou barvu a podobou se nabízí srovnání s hráškem nebo lusky. Chutí jsou sladké, proto se jim také pžezdívá „sladké sójové boby“. Ale pozor vždy vyžadují alespoň krátkou tepelnou úpravu.
Edamame není žádná módní novinka, konzumuje se již přes 5tisíc let.
Edamame a zdraví prospěšné látky
Edamame si cení především vegetariáni a vegani. Je to kvůli vysokému obsahu bílkovin. Dále edamame obsahuje vitamíny C, K a kyselinu listovou. Z minerálů je bohatý na vápník, hořčík a draslík.
Tip: edamame se často doporučuje těhotným ženám kvůli vysokému obsahu kyseliny listové.
Kde edamame koupit?
Edamame zakoupíte především v obchodech s asijskými potravinami, zdravé výživě nebo na internetu. K dostání je buď čerstvá varianta, mražená nebo konzervovaná. Konzervovanou můžete použít přímo, čerstvou nebo mraženou musíte alespoň krátce povařit nebo osmahnout na pánvi.
Tip: pořídíte i pražené edamame například s příchutí wasabi. Ideální chroupání k televizi.
Věděli jste? Edamame se řadí mezi zeleninu, zatímco zralé sójové boby patří mezi luštěniny.
Co s edamame vykouzlit v kuchyni?
Edamame obsahují málo sacharidů, takže se hodí i při redukční dietě. Málokdy jde na talíři o hlavní surovinu, spíše jde o doplněk a oživení (chutí i nutričními hodnotami) daného jídla. A kam všude můžete edamame zakomponovat?
- do zeleninových rizot
- do polévek (rázem se stanou sytější a výživnější)
- do různých směsí smažených na pánvi například s rýžovými nudlemi
- do misek typu poke bowl nebo buddha bowl (v jedné misce najdete všechny základní suroviny jako obiloviny, luštěniny, ořechy, zeleninu a semínka)
- do curry s kokosovým mlékem a rýží
- do různých zeleninových salátů
- jako křupavý snack na párty vedle mističky oliv a oříšků
Přejeme dobrou chuť, ať už edamame připravíte jakkoliv.