Historie a princip
Co to vlastně ten kuchyňský sporák je? Je to zařízení, které využívá tepelné energie například z pálení dřeva pro přípravu a zpracování jídel. Hlavní součástkou je varná plocha. Ta se vyznačuje tím, že se na ní dá vařit nebo smažit. Všechno započalo klasickými kamny, jenž se dříve používali v každé domácnosti. Jak funguje určitě dobře známe. Hlavní nevýhodou je neustálá potřeba suchého dřeva. Také musíte rovnoměrně přikládat. A proto se později přešlo na dnešní elektrické a plynové sporáky. Pokud máte v domě zavedený plyn, tak připojení není žádný problém. Používání je pohodlné, a navíc celkem rychlé.
Vůbec první tento typ byl představen 1851 v Anglii. Bohužel rozvod plynu v zemích nebyl na dobré úrovni, takže pro běžné lidi se tati technologie zpřístupnila až za několik desítek let později. Určitě znáte i indukční vařiče. Jejich název je tak odvozen, protože fungují díky ektromagnetické indukci. Disponuje oproti ostatním druhům lepší účinností.
Parametry dnešních sporáků
Nyní se se nejvíce prodávají kompletní zařízení. Tím je myšlena trouba i se sporákem. Tyto produkty mají dobrý ekonomický potencionál. Jsou obvykle levnější než kupovat zvlášť oba přístroje. Ovšem nevýhodou je, že nemusí pasovat do staré kuchyně. Vestavěné trouby a sporáky mají kompaktnější rozměry. Před nákupem si musíte nejprve uvědomit jaký druh chcete. Musíte se přizpůsobit i svým kastrolům, protože staré hrnce na plyn nemusí fungovat na indukci.
Na plynovém přístroji by měli být i praktické mřížky. Dalším důležitým údajem je energetická třída. Plamen se musí dát i dobře regulovat a zároveň jídlo připravit poměrně rychle. Zde dbejte i na pojistku proti unikání plynu, protože po zhasnutí plamene zemní plyn stále uniká do ovzduší. Na druhou stranu indukční deska je o dost šetrnější a spotřebuje méně energie. Také ohřívá nádobu jen na ploše, kde je. To u ostatních přístrojů neplatí a teplo uniká i všude okolo.